Materialer
Gipsform
Stentøjs-støbeler fx S20 fra Cerama
Chamotte 0-0,2 mm (bruges kun ved raku)
Litermål
2 pinde/lister
Støbekniv/plastplade
Grov køkkensi
Brug stentøjs-støbeler fx S20 (fås i pulver og færdigoprørt i spand) fra Cerama. Rør støbeleret op. Fortynd evt. med lidt vand. Hæld støbeleret i gipsformen gennem en grov køkkensi. Fyld helt op ad én gang, så støbeleret står i en lille bue over gipsformen. Undgå, at der kommer gips i støbeleret. Når støbeleret er i gipsformen, bankes denne ned i bordet et par gange for at fjerne luftbobler. Efterfyld evt.
Stentøjs-støbeler til raku skal iblandes 25% 0-0,2 mm chamotte. Gør chamotten fugtig inden iblanding, så chamotten ikke opsuger vandet i støbeleret. Hæld chamotten langsomt i under omrøring. Undgå luftbobler under omrøringen og når støbeleret hældes i gipsformen. Hæld evt. gennem en grov køkkensi. Sien må ikke være så fin, at chamotten opsamles.
Man kan også blande sit støbeler ud fra pulver. Flydetallet skal være omkring 60.
Efter ca. 10-15 minutter hældes det ikke størknede støbeler tilbage i spanden (tiden afhænger af, hvor tyk lervæggen ønskes og hvor tør gipsformen er). Placér et par pinde/lister over spanden og lad gipsformen hvile på disse i ca. 20 min., for at overskydende støbeler kan dryppe af.
Skær herefter kanten ren med en støbekniv eller plastkort. Skær indefra og ud. Kom ikke dette ler tilbage i støbeleret, da det er umuligt at røre ud. Lad herefter leremnet tørre i ca. 20 min. Herefter kan leremnet “bankes” ud af gipsformen.
Leremnet skal herefter tørre. Når leremnet føles varmt er det tørt. Eller sæt en våd finger på leremnet - hvis fugtpletten forsvinder efter et øjeblik, er leremnet tørt og klar til forglødning.
Comments