For at minimere, at leremner revner og sprænger ved rakubrænding, skal du have følgende fokus:
Afkøling.
Brug af ildfaste sten.
Langsom opvarmning.
1. Afkøling: Placér rakuovnen på en forhøjning af et ikke brandbart materiale fx lecablokke. Sørg for, at der kan komme luft ind under ovnen. Det er vigtigt, at ovnen køler af mellem hver brænding. Dette gælder især bunden af ovnen. Rakuovnen afkøles ikke, når den står direkte på "jorden". Lad også låget være af. Lad der gå mindst 15 minutter, inden du fylder rakuovnen igen.
2. Brug af ildfaste sten: Efter en brænding er ovnpladen meget varm. Hvis der sættes leremner på en varm plade, kan leremnerne risikere at revne/sprænge pga. varmen. Dette kan undgås ved at bruge ildfaste sten. Disse kan placeres forskudt og dermed være med til, at der kan være flere leremner (i forskellige niveauer) i ovnen ad gangen. Mellem hver brænding skiftes de ildfaste sten ud med kolde ildfaste sten. Tag de varme ildfaste sten ud, når ovnen er tømt. Sæt kolde ildfaste sten ned efter minimum 15 minutter. Ved at bruge kolde ildfaste sten, sættes leremnerne ikke ned på en varm plade/sten. Vær opmærksom på, at ildfaste sten bliver meget varme og holder varmen i meget lang tid. Brug derfor en rakutang, når de flyttes fra og til ovnen. Sæt de varme ildfaste sten til afkøling på et ikke brandbart materiale. I stedet for ildfaste sten kan også bruges molersten eller udskårne klodser af hårdt presset keramisk filt.
3. Langsom opvarmning: For at sikre, at glasuren er hel tør, når maksimum temperatur nås, skal rakuovnen varmes meget langsomt op. Brug 20 minutter for hver 200 grader til og med 400 grader og 20 minutter til sluttemperaturen. Brug et pyrometer. Den meget langsomme opvarmning giver også (sammen med andre faktorer, se mine andre blogs) en garanti for, at glasuren lykkedes.
コメント